Tak E nám prebehli a boli poriadne zaujímavé a pre mňa trochu nepríjemné sa priznám, aj keď som sa na ne dosť tešil. Začneme dobrou správou, odhalil som nepokrytý prípad stratégie. Ako som písal v jednom z predošlých príspevkov, mám stále problém, vzhľadom na to, že som v začiatkoch, predstaviť si budúci vývoj. S Risk navigatorom zatiaľ pracovať veľmi neviem a tak ho používam minimálne, aj keď verím, že sa jedná o silný nástroj. Greeks takisto používam pomenej, aj keď sa to lepší. To všetko asi vyvrcholilo k, pre mňa asi najhoršej situácii a to bol prudký pokles EA po E. Ale poďme pekne po poriadku.
Po close vo štvrtok 30.1. došlo AMC k vyhláseniu E. Nezaoberal som sa dopodrobna, čo sa vlastne vyhlásilo, ale podstatné je, že akcia E zareagovala prudkým poklesom, keď z hodnoty 111 spadla až na hodnotu 104 (ukazovala platforma AMC). V piatok v premarkete už boli EA na cca 107. Začalo to pre mňa na prvý pohľad dobre, na 107/104 som mal pripravený debetný spread. Akcia klesla, takže aj moja vypísaná -1xCall 100 klesla, môj ratio spread 107/111 sa zdal byť bezpečný z pohľadu horného priradenia. Veľmi som neštudoval ostatné ukazovatele, ale v platforme som videl, že aktuálny nezrealizovaný zisk na vypísanej opcii -1x Call 100 je cca 250USD. Je to opcia, ktorú som vypísal hlboko ITM, ale vzhľadom na pokles trhu stratila veľkú časť svojej vnútornej hodnoty a táto bola nahradená prémiom. IV takisto klesla, takže jej cena bola priaznivejšia. Povedal som si, že ju so ziskom vykúpim a rozhodnem sa, čo ďalej. Predpokladal som, buď jej vypísanie opäť na strikes 100 v ďalšom opčnom reťazci, alebo nejakú prácu s 2mi opciami naraz.
Chyba č.1
Mojou prvou chybou bola totálna banalita a trivialita. Vzhľadom na to, že EA sa po otvorení burzy pomerne silne pohybovalo, chcel som aj ja upraviť pozíciu čo najviac, pretože osm čakal na nejakú konsolidáciu smerom hore. Opcia sa obchodovala okolo 750USD (vypísaný za 950). Pripravil som si preto príkaz na odkup za 590 s tým, že budem posúvať hodnotu podľa chovania trhu. Bohužiaľ som z nejakého dôvodu klikol na Sell a opciu 1xCall 100 PREDAL/VYPÍSAL:

- Screenshot_2020-01-31-15-48-52-916_atws.app (1).jpg (31.37 KiB) Zobrazeno 13532 x
Prirodzene, keď je tržná hodnota 750 a niekto ponúkne, že vám opciu predá za 590 (viz obrázok), tak prečo to nebrať? Platforma ma okamžite vyplnila za cenu 739 (našťastie sa jedná o pomerne likvidný opčný trh). Snažil som sa o spätný odkup oboch opcií, no akcia vybehla za krátku chvíľu pomerne vysoko. Nestratil som však hlavu a počkal si, čo sa bude diať. Našťastie sa akcia opätovne vydala smerom dolu. Postupnými hrátkami s cenou, sa mi podarilo odkúpiť akcia za 800USD. Tzn., najskôr som ju za 739 vypísal a za 800 nakúpil -+ tzn. cca -61USD behom pár minút. Neustály pokles EA mi však dovolil vykúpiť tú úplne prvú opciu, ktorú som mal k dispozícii. Podarilo sa mi odloviť krásnu cenu 729USD, takže napriek tomu, že som 61USD na zlom obchode stratil, tak na tomto som získal 950-729 = 221USD. Keď teda vezmem iba obchodovanie s -1xCall 100 Jan31, tak za svoju chybu som zaplatil 61 dolárov mínus 221USD = 160USD zisk. Situácia nakoniec nedopadla najhoršie.
Horšie však dopadli moje prepočty. Pre pripomenutie, začal som obchod s 2mi hlboko ITM júnovými opciami, tzn. +2x Call 100 Jun EA. Opcie boli pomerne drahé a stáli ma dohromady 2825USD, tzn. priemerne 1412USD za kus. Boli kupované na cene cca 109USD za akciu. Pri nižšej cene vnútornú hodnotu stratili a ja som čelil pomerne veľkej otvorenej strate s ktorou som nepočítal. Priznávam to otvorene, takto som sa na obchod nepozrel. Snažím sa však vidieť pozitíva. Radšej, nech to pokazím keď si to testujem, ako byť presvedčený, že ovládam všetky aspekty a potom veľmi prekvapený, keď ma obchod prekvapí a na mojom konte bude viac kontraktov.
Na chvíľku odbočím k mojim otvoreným istiacim pozíciám, tzn. reverse butterfly 110/107/104 + výpis opcie na 110. Počítal som s možnosťou, že vzhľadom na umiestnenie reverse butterfly do peňazí (vytváral som ho pri cene cca 110/111, takže horné krídlo bolo ATM), môže skutočne hodnota akcie padnúť na 107 a ja budem presne na rozhraní strikes. keďže však vďaka dodatočnej vypísanej opcii na 110 bola moja pozícia zložená za kredit, až tak by mi to nevadilo. aj keď rovno vravím, že +300 USD z jedného debetného spreadu by potešilo. Pozícia sa teda dostala ATM miesto ITM a vzhľadom na krátky čas do expirácie (len pár hodín), bolo treba jednať. Zvažoval som možnosť odpredania jedného spreadu a vytvorenie stratégie BOX na spread druhý pre uzamknutie profitu. Konkrétne +1xCall 107/ -1xCall 104 som chcel zaboxovať poriadením -1xPut 107/ +1xCall 104. Rozdiel v boxe a v samotnom predaji však bol minimálny. Moje sebavedomie bolo po tom zlom predaji -1x Call 100 Jan31 trochu nalomené, pretože Box som už nejaký ten rok nepoužil, keďže som sa opciám dlhšie nevenoval. Preto som si povedal, že miesto potenciálne zlej konštrukcie radšej odpredám PUT debetný spread a Call Ratio spread jednoducho, poriadením protipozície z platformy. Celkovo som obdržal 159USD za celú konštrukciu Ratio spreadov aj s debetnými spreadmi.

- Screenshot_10.png (3.92 KiB) Zobrazeno 13532 x
Keď to zbežne zhrniem, tak na E som bol schopný zarobiť 159 USD z prémia z odkupu ratio + debetného spreadu + 160USD z odkupu -1xCall 100 Jan31. Dohromadi teda cca 320USD. Či je to veľa, alebo málo posúďte sami, môj plán bol pokračovať s pozíciou ďalej. Keď si však vezmeme, že pokles na EA bol o cca 5b, tak som na samotných Call opciách stratil pomerne vysokú hodnotu oproti ich nákupke, takže mojich 320USD to nepokrýva.
Zvažoval som, čo ďalej, mal som pomerne čistý štít, aj keď väčšiu otvorenú stratu. Moja investícia do pozície sa však nafúkla na -2516USD vďaka tomu ,že som viac nedisponoval vypísanou -1x Call 100 Jan31, ktorá mal hodnotu v čase výpisu 950USD. V tejto chvíli som mal na účte len pôvodné 2x Long Call 100 Jun.
Premýšľal som, čo ďalej a opäť musím otvorene priznať, že som nebol úplne psychicky v pohode. Variant bolo niekoľko, zvažoval som opäť otvorenie 2x Call ratio spreadu na Feb 07. Vďaka nízkej IV však táto varianta neponúkala extra dobré prémiá a moja otvorená strata -2516USD mi vravela, že by trvalo príliš dlho umoriť ju a zároveň som bol vystavený riziku ďalšieho poklesu EA. Nakoniec som sa rozhodol pre vytvorenie covered callu.
Vlastne, napadli mi len tieto 2 možnosti, ako reálne, žiadne iné so si nejako nevedel spojiť. Mohol som teoreticky vypísať short call na 100ke na vzdialenejšiu expiráciu, prípadne odpredať Long Call 100 a zrolovať ju vyššie v cene a bližšie do času. Stratil by som tak ale cca 90 dní, pretože najbliží opčný reťazec k JUN je MAR a ten expiruje za 48 dní miesto 138 dní, ktoré mám teraz k dispozícii.
Chyba č. 2 - Osobne považujem svoje ďalšie kroky v podobe covered callu za veľmi nešťastné. Nie covered call samotný, ale spôsob jeho otvorenia
Akcia sa pohybovala cca na hodnote 107 a ja som sa rozhodol vypísať 2x Call 105 Feb07 EA. Neviem už presne, čo ma k tomu viedlo, asi výška prémia. Až následne, keď som si to spočítal som pochopil môj omyl. Pokles akcií EA spôsobil, že prípadný predaj na nízkych hodnotách mi nepokryje moje straty tak, ako som to písal v prvých príspevkoch. Konkrétne. Mám 2x Call 100 EA na ktorých kúpu som venoval 2516USD. Za vypísané callky -2x Call 105 EA som obdržal 2x275USD, takže moja strata sa ponížila na -1967USD. Obe Callky sú ITM, takže existuje pravdepodobnosť, že budú priradené. Pokiaľ sa tak stane, budem mať k mojim Long Call 100 aj -200 akcií za 105. Akcie som teda predal za 2x105x100 = 21 000USD. Pomocou exercise si viem privolať 2x100 akcií mojich long call 100 za 2x100x100 = 20 000USD. Rozdiel je teda 1000USD v môj prospech, pretože som akcie predal za 21k a kúpil za 20k. Nesmieme však zabúdať na -1967USD, ktoré ma stála konštrukcia 2xLong Call 100. A tu máme kameň úraz. Zisk z akcií je +1000, ale strata z opcií je -1967USD = -967USD... A to nie je výsledok, ktorý ma teší.
Do tejto situácie som sa dostal sám, neskúsenosťou, zbrklosťou, strachom, neviem. Je to jedno, podstatné je, že som v nej. spätne si myslím, že som mal počkať na EOD obchodovania a tam vypisovať opcie. Mal by som výhodu théty cez víkend a počkal by som na úvodné opadnutie napätia z účaatníkov trhu.
Riešenie:
Nič lepšie, ako covered call mi nenapadlo ani keď som mal len samotné long júnové opcie. A nič lepšie mi nenapadá ani teraz. Moja Long Call 105 je ITM takmer 3b, pokiaľ bude viac ITM, mohol by som ju teoreticky vykúpiť za vyššiu cenu a snažiť sa ju odrolovať ďalej do času + vyššie. Netuším, aké ceny dostanem, pretože platforma mi nič extra neukazuje. Pokiaľ by EA rástlo, mohol by som skúsiť rolovať do vzdialenejšej expirácie, ITM, avšak na vyššom strikes, ideálne aspoň ze neutrál. Čím vyššie akcia pôjde, tým vyššie môžem svoju opciu odrlovať a vytvoriť tak prijateľnejšiu pozíciu. Už len, keby sa mi podarilo za 0 zrolovať (postupne) na 110, mal by som istotu aspoň BE, ako som písal vyššie.
Keby sa akcia pohybovala okolo moje hodnoty 105, mohol by som ju pred expiráciou vykúpiť s tým, že by som mal aspoň časť prémia (záleží, ako veľmi ITM by bola). Následne by som mohol vypísať ďalšie callky pre získanie prémia, no tentokrát už vyššie. Bude síce menšie prémium, no pokiaľ bude EA rásť, aspoň budem priradený na vyššej cene a podarí sa mi tak dostať sa bližšie k aspoň nestratovému obchodu.
Pokiaľ by akcie klesali, záleží od toho, ako rýchlo. Môžem vypisovať opäť callky pre prémium, no pri hodnote EA 100 by som radšej shortoval akcie priamo predajom a výkupom potenciálnej short callky. Následne by som mohol naopak pod hodnotou 100 vypisovať short put. V prípade priradeni by som tak mohol realizovať zisk odkupom akcií za hodnotu <100 pričom ich nákupka bola 100 a realizovať zisk + si ponechať prémium z putky. V podstate to isté, len na druhej strane.
Pokiaľ by som bol priradený, ostali by mi stále long call, ktoré by mali nejakú hodnotu a ja sa môžem rozhodnúť, či budem pokračovať vo výpise callok pre opätovné priradenie akcií, prípadne by som mohol long opcie zrolovať a byť bližšie k trhu.
Zhrnutnie:
Urobil som niekoľko chýba a z E sa mi mnepodrilo vytiahnuť toľko peňazí, koľko ich moje opcie stratili

Zároveň mi nenapadá žiadna efektívnejšia stratégia na riadenie pozície, ako covered call v súčasnej situácii. Tá však obsahuje riziko predaja akcií za príliš nízku cenu. Výpis calliek považujem za dosť nešťastný, ako som písal vyššie, no uvidím, čo mi trh ponúkne.Možno sa mi podarí ich nejako rozumne zrolovať a zabezpečiť si tak pre svoje akcie dobrú výkupnú cenu. Výhodou je, že mi táto situácia ukázala medzeru v mojom zmýšľaní na ktorú sa naozaj neoplatí zabúdať.