Zmizelé Warranty!

Obchodování akcií, ETF fondů a ostatních eqities
Odpovědět
gubis
Kontaktovat uživatele:

Zmizelé Warranty!

Příspěvek od gubis » ned 12. říj 2025 20:58:40

Ahoj, stala se mi taková nepříjemná věc.

3.10. 2025 společnost GameStop (GME) emitovala za každých 10ks držených akcií 1 warrant (se strike 32USD a expirací za rok). Rozodl jsem se toho využít a 2.10. nakoupil 1500ks akcií GME za cenu 27,69USD. K tomu jsem se zajistil nákupem 15x Long Put na na strike 28,5USD s expirací za týden 10.10.2025 a současně slevnil nákupu Put opcí vypsáním 15x Short Call na stejném stejném strike i expirace.

3.10. 2025 mi opravdu bylo na účtu přispáno 150ks warrantů pod označením GME WS. Mnul jsem si tedy ruce, že za rok se může stát cokoliv a pokud se cena přehoupne přes 32USD budu si mnít urce ještě víc. Celá tato kombinace včetně poplatků mě přišla na 130USD. O víc jsem přijít nemohl.

Jenže o týden později, při expiraci týdenních opcí, se stalo něco nečekaného. Pozici jsem nechal běžet automaticky. Cena byla hluboko ITM pro Put opce, takže jsem očekával automatický exercise akcií za 28,5 USD. Místo toho ale došlo k exercise za 27,075 USD a zároveň mi zmizely z účtu i warranty — což mě nejvíc překvapilo.

Ztráta nebyla velká, ale strategie nefungovala, jak měla, a rád bych pochopil proč. Proč neproběhl prodej za strike 28,5 USD a proč zmizely warranty? Jen podotknu, že jsem Long Put a Short Call nakupoval kombo příkazem. Jedná se o reálný účet — přikládám výpis pro analýzu. Moc děkuji za případné vysvětlení.
Přílohy
warranty.jpg
warranty.jpg (316.58 KiB) Zobrazeno 2266 x

dobretrejdy
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Re: Zmizelé Warranty!

Příspěvek od dobretrejdy » pon 20. říj 2025 6:46:02

Ahoj,

tak tomu opravdu nerozumím. Z posledního sloupce "Code" vyplývá, že jsi o 1500 akcií přišel opravdu procedurou Exercise "C;Ex". Tato Conversion (Short Call a Long Put na stejném strike + Long akcie) vypršela a zmizela ti z účtu. Proč ti ale zmizely warranty a cena přiřazení akcií nebyla za strike opcí nechápu. Warranty pak zmizely pod stejným označením "C;Ex" (první řádek obrázku), ale nevím, kdo dal pokyn k Exercise. Díval jsem se do prospektu warrantu, zda je možné předčasné svolání warrantu GME, ale nic podstatného jsem nezjistil.

Bude asi dobré se obrátit na podporu IB a pokud budeš mít od nich vysvětlení, jak k tomuto došlo, tak budu velmi rád, když se s námi o něj podělíš, díky dopředu za tuto zajímavou informaci, Jirka :c)
Texty příspěvků, komentáře a přílohy nejsou investičním doporučením, obchodní radou nebo tradingovým tipem a slouží pouze k objasnění a porozumění komentovaného obchodního problému. Další informace můžeš nalézt také na webové stránce Dobré Trejdy :c)

gubis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gubis » úte 21. říj 2025 20:51:10

Děkuji za odpověď.
Podal jsem na IB reklamaci obchodů a zatím se zpracovává, mají na to 40 dní. Nicméně se mi zatím vyjádřili z IQtrade přes které mám otevřený účet u IB takto:
"tak jak sa IB vyjadrilo vase predane 150GME WS si majitel vyzadal nazad a kupil zpjet. Code C.Ex. To same sa stalo u tych 28,5 Put podla Codu". Ale mě se to nezdá, taky jsem nenašel žádnou informaci o svolání warrantů. Dám vědět až budu vědět víc.

gubis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gubis » čtv 06. lis 2025 16:09:07

Ahoj, zasílám tedy vyjádření od Interactive Brokers. Sice z toho úplně moudrý nejsem, ale pochopil jsem, že z nějakého důvodu warranty zmizely díky drženým Long Put opcí, které byly automaticky v den expirace uplatněny. Otázka je, zda by mi warranty zůstali, kdybych Put opce v den expirace prodal a nenechal na automatické uplatnění.

Opověď:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Between 03 and 08 October 2025, GME WS warrants were not yet trading on exchanges. During this period, placeholder pricing was used on customer statements. On 08 October 2025, when GME WS warrants commenced regular trading, IBIE corrected the placeholder pricing and backdated customer statements to reflect accurate market values.

Your 15 long put options at $28.50 strike were exercised correctly at expiration using the OCC pricing formula: GME1 = GME stock price + (0.10 × GME WS warrant price).
The settlement calculation was:
GME stock price: $27.0750
Warrant value component: 0.10 × $14.25 = $1.4250
Total settlement value: $28.50

The separate line items on your Activity Statement showing GME shares at $27.0750 and warrants at $14.25 reflect how the settlement is reported for clearing purposes. The total economic value you received equals your strike price of $28.50 per share.

Regarding the warrants, on 03 October 2025, you received 150 GME WS warrants at a ratio of 1 warrant per 10 shares held. On 10 October 2025, when your 15 put contracts were exercised, you were required to deliver both the GME shares and the GME WS warrants as part of the adjusted GME1 deliverable. The warrants were not removed in error, they were delivered to fulfill your put exercise obligation, as required by the OCC adjustment terms.

Our investigation confirms that IBKR correctly implemented the OCC mandated adjustment. Your options were exercised at full intrinsic value, and your warrants were properly delivered per the adjusted contract specifications. All settlements were processed in accordance with OCC requirements and applied uniformly across the entire industry.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dobretrejdy
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobretrejdy » pát 07. lis 2025 11:58:10

Ahoj,
tak to si musím pořádně nastudovat, na první dobrou nechápu....c:)
Texty příspěvků, komentáře a přílohy nejsou investičním doporučením, obchodní radou nebo tradingovým tipem a slouží pouze k objasnění a porozumění komentovaného obchodního problému. Další informace můžeš nalézt také na webové stránce Dobré Trejdy :c)

dobretrejdy
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobretrejdy » sob 08. lis 2025 5:39:59

Ahoj,
podle mého: Warranty, které jsi nakoupil byly vázány na vlastnictví akcií, resp. GameStop oznámil dne 9. září 2025, že provede speciální dividendu ve formě warrantů, tedy držitelé akcií ke dni záznamu o vlastnictví akcií („Record Date“) 3. října 2025 mohou získat 1 warrant za každých 10 akcií běžných akcií. Akcie byly tebou nakoupeny 2.10.2025, takže na Record Day jsi byl identifikován jako držitel akcií a nic nebránilo pořízení warrantů, což se stalo.

Když společnost vyplácí speciální dividendu (např. warrant dividendu), může být stanoveno tzv. „Due Bill Period“ — období, kdy se nárok na dividendu přenáší spolu s akcií. To znamená, že pokud bys akcii prodal nebo o ni přišel během Due Bill Period, nárok na dividendu (warranty) jde novému držiteli, ne tobě, i když byly akcie vlastněné k Record Date.

Podle oficiálních dokumentů GameStop (SEC filing z 9/2025) byl Record Date 3. října 2025, Ex-Dividend Date stanoven až po Distribution Date (den, kdy se distribuují zvláštní dividendy), tedy od 3. října do Ex-Dividend Date běželo Due Bill Period období, nezjistil jsem ale, kdy toto období mělo skončit a tedy nevím datum, od kterého dne by ti warranty natrvalo zůstaly, nicméně je asi jisté, že Exercise Put opcí a zmizení tvých fyzických akcií je z důvodu, že, cituji: "...Kdokoli akcie prodal nebo byl přiřazen přes Put opci, o warranty přišel, protože nárok přešel na nového majitele v rámci Due Bill Period..." Proto clearing odepsal warranty z tvého účtu a připsal je nové straně (protistraně z Put opce).

Myslím, že by se to takto dalo vysvětlit, na mě dost komplikované, o "Due Bill Period" jsem slyšel poprvé...:c)

gubis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gubis » pát 06. úno 2026 22:47:37

Moc dík za odpověď i když trochu opožděně... o Due Bill Period jsem taky nikdy neslyšel ale dává to smysl co jsi napsal.

Odpovědět